Wat als ik je vertel dat de volgende grote doorbraak in de geneeskunde niet in een petrischaaltje groeit, maar in de digitale wereld wordt ontwikkeld? Recent lichtte een artikel van VRN Nieuws een tipje van de sluier op over hoe artificiële intelligentie (AI) de potentie heeft om de medische sector op zijn kop te zetten, vergelijkbaar met de uitvinding van antibiotica.
In het hart van het universitair ziekenhuis van Antwerpen, te midden van de biepjes van hartmonitoren, onthult het VRT Canvas-programma ‘Het digitale dilemma‘ hoe AI te hulp schiet in de strijd tegen sepsis bij premature baby’s. Dr. David Van Laere, co-ontwikkelaar van een baanbrekend AI-programma, benadrukt de cruciale rol die AI kan spelen bij het tijdig signaleren van deze potentieel fatale aandoening.
Ook buiten de neonatologie wordt de impact van AI gevoeld. Professor Annelies Verbiest, een oncologe die zich verdiept in de rol van AI, ziet enorme potentieel. Ze trekt een krachtige parallel met de uitvinding van antibiotica, maar wijst ook op een grote uitdaging: het trainen van AI met voldoende data. Door de strikte privacywetgeving en het medisch beroepsgeheim is dat geen sinecure.
Desondanks staat de deur open naar een toekomst waarin AI een integraal onderdeel wordt van de medische praktijk. Of het nu gaat om het sneller opsporen van oogaandoeningen, het verbeteren van bestralingsplannen tegen kanker, of het ondersteunen van hartmonitoring via apps; AI belooft de precisie van diagnoses te verbeteren en levens te redden.
AI is geen wondermiddel zonder bijwerkingen. De complexiteit van sommige AI-algoritmes kan leiden tot een ‘black box’-probleem, waarbij niet altijd duidelijk is hoe AI tot een bepaalde conclusie komt. Dit roept vragen op over transparantie en vertrouwen in de geneeskunde.
Toch is de toekomst hoopvol. Dr. Van Laere droomt ervan zijn AI-project, dat zich richt op het opsporen van sepsis bij premature baby’s, verder uit te breiden. Dit project heeft het potentieel om een van de belangrijkste oorzaken van neonatale sterfte aan te pakken.
Dus, terwijl we de digitale toekomst van de geneeskunde met open armen ontvangen, doen we er goed aan om de balans te bewaken tussen innovatie en ethiek. Het artikel van VRN Nieuws geeft ons een boeiende inkijk in de mogelijkheden en uitdagingen op dit pad.
Ben je benieuwd hoe AI ook in jouw bedrijf een meerwaarde kan bieden? Boek een inspiratiesessie met ons en ontdek alle mogelijkheden die AI te bieden heeft.