fbpx

AI als Parkeerwachter: Een Slimme Oplossing voor Elektrische Auto’s

Iedereen die een elektrische auto rijdt, kent het probleem: je navigeert naar een laadstation, volgens de app zijn er vrije plaatsen, maar bij aankomst blijkt een niet-ladende auto de ruimte te blokkeren. Deze frustratie is wijdverspreid en ook wij, op de Corda Campus, kampen hiermee. Gelukkig hebben wij vanuit ons kantoor uitzicht op de laadpalen, waardoor we snel een vrije plek kunnen spotten en onze auto daar kunnen parkeren. Maar dit geluk is niet voor iedereen weggelegd; de meeste gebouwen op de campus bieden geen zicht op de laadpalen.

Het zou veel handiger zijn als je ’s ochtends, voordat je parkeert, eenvoudig kunt controleren of er een vrije laadplek is. Dit probleem leek rijp voor een oplossing met behulp van AI. We besloten aan de slag te gaan.

We installeerden een webcam met zicht op de parkeerplaatsen, die elke vijf minuten een foto nam. Na vijf dagen hadden we een flinke verzameling foto’s, waarna het meest tijdrovende deel begon: het handmatig labelen van de beelden. We classificeerden elke foto als ‘parkeerplaats vrij’ of ‘geen parkeerplaats vrij’. Op basis van deze data trainden we een machine learning-model dat kon herkennen of er een parkeerplaats beschikbaar was.

De laatste stap was de integratie met Apple’s Siri, zodat je simpelweg kunt vragen: “Hey Siri, is er een laadplek beschikbaar?” Het resultaat is een eenvoudige, maar effectieve oplossing voor een wijdverbreid probleem dat veel moderne bedrijven kennen.

Dankzij deze AI-gestuurde oplossing kunnen medewerkers en bezoekers van de Corda Campus nu zonder frustratie hun elektrische auto opladen. Geen onnodige wandelingen meer om te checken of er een plek vrij is, en geen teleurstellingen bij aankomst. Dit systeem is een perfect voorbeeld van hoe AI kan worden ingezet voor praktische, alledaagse problemen.

Geïnteresseerd hoe we dit precies hebben gebouwd, of wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op. We zijn enthousiast om onze kennis en ervaring in te zetten voor het oplossen van uw uitdagingen, groot of klein, met de kracht van AI.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
Email

Over Headr

Als innovatiestudio blijft Headr natuurlijk helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de technologische wereld. We delen die inzichten ook graag met jou!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, subscribe op onze nieuwsbrief

Lees onze andere insights

Win een Gratis AI-implementatie voor Jouw Bedrijf!

Heb je een innovatief idee of een uitdagend probleem? Laat het ons weten en maak kans op een gratis AI-oplossing op maat gemaakt voor jouw bedrijf.